Copa Cataluña, spansk fotbollscup

Att åka på fotbollscup utomlands är något många fotbollslag drömmer om, och det är en dröm som går att realisera. Satsa förslagsvis på en etablerad turnering någonstans i Europa. En sådan är Copa Cataluña som spelas på småorter vid Medelhavet längs kusten mellan Barcelona och Costa Brava i vackra Katalonien i Spanien.

Copa Cataluña arrangeras av Komm Mit, ett företag grundat i Tyskland 1983 i syfte just att arrangera fotbollsturneringar i Europa. Förutom denna och flera andra cuper i Spanien finns turneringar i Italien, Holland, Kroatien, Tyskland och Frankrike.

Cupen spelas sista veckan i juni varje år med ett hundratal lag från flera världsdelar. Det är inte en elitturnering, men bara för att det är barn och ungdomar som spelar innebär inte det att man tummat på kvaliteten. Matcherna spelas på fina konstgräsplaner. Resorna mellan boendet och matcherna sker med särskilda transferbussar.

Eftersom denna fotbollsturnering spelas mitt i sommaren i ett semesterparadis är antagligen intresset hos familjemedlemmar att följa med betydligt högre än för en lokal derbymatch en regnig lördagsmorgon i april. Detta har man tagit hänsyn till och boendemöjligheterna är många. Lagen bor på hotell eller lägenheter i området, och den möjligheten finns givetvis också för föräldrar och syskon.

Det finns mycket att göra vid sidan om fotbollen. Milsvida Medelhavsstränder är ett givet utflyktsmål, liksom ett besök på Camp Nou, Europas största fotbollsstadion. Lite shopping i Barcelona är heller aldrig fel.

Till Barcelona går direktflyg från Sverige till rimliga priser. Ett sätt att få ihop resan är att låta CupSpecialist ta hand om alltihop. Som framgår av namnet är de specialister. Det är faktiskt hela deras affärsidé att arrangera fotbollsresor och det har de gjort i många år.

Återstår att få råd till resan. Det är inte alla föräldrar som kan langa fram pengar för att sonen eller dottern ska kunna spela fotboll i Spanien en hel vecka. Särskilt inte om de vill åka med själva och ta med hela familjen.

Men även för detta finns specialister, företag som samarbetar med idrottsföreningar och skolklasser i sitt försäljningsarbete. Ett sådant är DelikatessKungen, som säljer matvaror av hög kvalitet. Det är exempelvis salamikorv, cheddarost och olivolja. DelikatessKungen levererar, ni säljer och tjänar pengar till er fotbollsresa på det sättet. Eftersom ersättningen är provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid ni ska lägga ner, och därmed hur mycket pengar ni ska tjäna.