Dana Cup Hjörring med laget

Dana Cup

Dana Cup är en dansk ungdomsfotbollsturnering som spelats varje år, sista veckan i juli sedan 1982. På måndagen är det en stor öppningsceremoni. På tisdag och onsdag är det gruppspel där alla möter alla i grupper om fyra eller fem lag. Torsdag, fredag och lördag är det cupspel med utslagning, och på söndagen är det finaler.

Men Dana Cup är mycket mer än bara fotboll. Under hela veckan arrangeras massor av kringaktiviteter tillsammans med sponsorer som New Balance. Varje kväll är det alkoholfritt disco, inträde till badhuset Aquatic center är gratis för alla spelare och det går flera bussresor till Fårup Sommerland.

Turneringen är öppen för pojkar födda 2000-2008 (B11-B19) och för flickor födda 2000-2007 (G12-G19), sjumanna- och elvamannalag. Många av lagen är danska, norska och svenska, men här finns klubbar från hela Europa och även från andra världsdelar.

Platsen är alltså Hjörring, som är en mysig stad med 25 000 invånare på norra Jylland, 45 km norr om Ålborg. Svenska lag tar sig lätt dit med färja från Göteborg till Fredrikshamn eller från Varberg till Grenå, med flyg från Arlanda till Ålborg, eller med inrikesflyg från Köpenhamn dit man enkelt tar sig med tåg. Transport från terminaler och flygplats kan beställas från tävlingsarrangören.

Lagen inkvarteras i skolor eller idrottshallar. Liggunderlag och sovsäck får man hålla med själv. Där, liksom runt fotbollsplanerna, finns fritt Wi-Fi under hela tävlingsveckan. Medföljande fans och familjer kan boka rabatterade hotellrum genom Dana Cup.

Frukost serveras i den skola eller sporthall man bor, lunch och middag får alla i två av de största idrottsanläggningarna. För vegetarianer finns vegetariska alternativ och allergiker ges möjlighet att äta glutenfritt eller laktosfritt. Det behövs inga läkarintyg, men berätta om era allergier i förväg, helst redan vid anmälan.

En fotbollscup är givetvis ett minne för livet, men bara om man kommer iväg. Med resa, kost och logi kommer det att kosta en del att åka till Jylland i sommar. Ett lätt sätt att tjäna pengar till laget är att inleda ett försäljningssamarbete med Delikatesskungen, som hjälpt idrottsklubbar och skolklasser att finansiera sina resor sedan 1992.

Upplägget är enkelt! Ni säljer deras produkter och levererar sedan varorna till kunden och får en del av pengarna i provision. Och det är lättsålda delikatesser som salami, cheddarost och belgiska chokladpraliner, så det här kan bli en riktig win-win – först drar ni in pengar, sedan vinner ni en fotbollscup! Läs hur en försäljning fungerar för att tjäna pengar till föreningen.