O-Ringen, orienteringens Mekka

Orienterare är en lågmäld grupp som inte gör mycket väsen av sig, men varje år går faktiskt inte mindre än 700 orienteringstävlingar av stapeln i Sverige. Störst av dem, inte bara i Sverige utan i hela världen, är O-Ringen. Den arrangeras varje sommar, närmare bestämt vecka 30 i slutet av juli, av Svenska Orienteringsförbundet. Det är nya platser för arrangemanget varje år (ja, själva vitsen med orientering är ju att det ska vara lite knepigt att hitta). I år går tävlingarna i Kristianstad, 2015 i Borås, 2016 i Sälen och 2017 tävlar man i Värmland med Arvika som huvudort.

När tävlingen startade 1965 gjorde man det under namnet ”5-dagars”, och även om namnet har bytts ut är det alltjämt fem deltävlingar på fem dagar som gäller i huvudtävlingen, men vid sidan av den finns det kortare och lättare varianter för att passa alla smaker. Här finns t ex 2-dagars, sprinttävlingen AXA-stafetten för ungdomar, som är är klar på under en timme, och för den som vill ha full valfrihet finns O-Ringen Open, med valfri banlängd, svårighetsgrad, startid och antal dagar. Numera är det faktiskt inte bara löpning som gäller, det finns också mountainbikeklasser. Här finns orienterare i världeliten, nybörjare i orienteringsskola och i tävlingsklassen O-Ringen Challenge, ”miniknat” för de allra yngsta, samt motions- och elitklasser för alla åldrar. Det är kort sagt ett fasligt spring i skogarna den här veckan.

Första året, 1965, var det totalt 156 deltagare med karta och kompass i O-Ringen. Ett decennium senare var man uppe i tiotusen och som mest har man haft 23 000 startande i denna folkfest. Spridningen är total, inte bara ifråga om deltagarnas ålder och kunskaper. Detsamma gäller ursprung. Här finns deltagare inte bara från samtliga nordiska länder utan från hela världen.

O-Ringen samarbetar med SJ, så till och från tävlingen kan man åka tåg till rabatterat pris. Väl framme kan man förutom de vanliga alternativen, hotell, stugbyar och vandrarhem, bo på O-Ringens egen camping. På så sätt kan man få uppleva O-Ringen-veckan för en relativt överkomlig peng, men helt gratis blir det naturligtvis inte. Behöver er klubb förslag på hur ni ska tjäna ihop de pengar som krävs för att på plats få uppleva världens största orienteringsfest? Börja då resan redan nu.