Många unga drömmer om en egen häst. Åtskilliga är de ungdomar, framförallt tjejer, som lägger timme efter timme i stallet. Ändå är det svårt att tro att ridsport är en av Sveriges största sporter, men så är det. Totalt har aktiviteter med häst över 150 000 utövare i Sverige, inräknat hästhoppning, distans, dressyr, voltige och lite annat. Sverige är med undantag för Island Europas hästtätaste land.
Detta trots att ridsport också är en av de dyraste fritidssysselsättningar man kan ägna sig åt. Hästar kräver stora ytor, stall, mat och skor, och även om man inte äger sin egen häst kommer man som ryttare bli tvungen att ta en del av kostnaden. När Svenska Dagbladet listade världens dyraste sporter hamnade inte mindre än tre hästsporter på tio-i-topplistan, dressyr, hästpolo och modern femkamp.
Variationen mellan ridande ungdomars familjeekonomi är stor. En del har råd med både ridlektioner och utrustning medan andra ligger precis på gränsen att överhuvudtaget låta sitt barn fortsätta att utöva sitt intresse. Då ligger exempelvis ett ridläger inte inom räckhåll för det möjliga med mindre än en tipsvinst.
Eller en inkomstkälla! Genom att jobba kan ungdomarna tjäna egna pengar till ett ridläger eller annan aktivitet inom hästsporten. Men finns det verkligen jobb för så unga människor? Det gör det absolut! Kan man ta hand om hästar i ett stall, rykta, ge dem mat och se till att de mår bra har man tydligt bevisat att man kan ta ansvar.
Man kan exempelvis sälja delikatesser åt DelikatessKungen, som sedan början av 90-talet startat samarbetsprojekt med grupper av unga som velat tjäna pengar till idrottsläger och skolresor. Ungdomarna säljer företagets produkter på den egna orten, till privatpersoner eller företag. Varorna det gäller är t ex handgjorda chokladpraliner, ekologisk jungfruolivolja och lufttorkad salami.
Först tar man upp beställningar, sedan får man hem varorna, levererar dem till kunderna och tar samtidigt betalt. Ersättningen är provisionsbaserad, så slutsumman bestäms helt och hållet av hur mycket man säljer. Människor vill i regel hjälpa till att förverkliga ungdomars drömresor och när de i gengäld får exklusiva delikatesser levererade till dörren är det många som ställer upp.
Det beror förstås också på hur mycket energi man lägger på försäljningsarbetet, men andra grupper som jobbat ihop med DelikatessKungen har finansierat ridläger och andra resor genom försäljningen och sedan kommit tillbaka för att kunna göra nya resor.