Skidåkning på sommaren

Som längdåkare tränar man ofta alternativt under sommarhalvåret. Även landslagsåkare får avstå skidåkning för att istället springa, cykla eller åka rullskidor. I en utpräglad konditionsidrott som längdåkning kan man hålla flåset uppe med hjälp av andra idrottsgrenar, och musklerna tränas med fördel på gymmet och i stakmaskinen även på vintern.

Med det är något visst med riktig skidåkning på snö. Särskilt när det är flera månader sedan det funnits snö i skidspåren. Det går att förlänga säsongen genom att åka upp till fjällen sena höstar och en bit in på våren när snön lyser med sin frånvaro på låglandet i söder, men numera finns det en möjlighet att åka skidor även mitt i sommaren. Om er skidklubb längtar efter snö kan ni förlägga ett träningsläger till värmländska Torsby som har Sveriges första skidtunnel.

I tunneln är det vinter året runt, -3 grader och vindstilla. Boka in klubben för några pass på snö, med eller utan instruktör. Antingen på egen hand, när det passar er, eller också prickar ni in något av de befintliga läger som anordnas i tunneln.

Men bara för att det finns skidspår behöver ni inte nöja er med det. I Torsby finns det en fyra kilometer lång elupplyst rullskidbana, men här finns också motionsspår och cykelleder, en frisbeegolfpark, en skridskobana, padelbanor och gym. Det mesta på gångavstånd från Torsby Skidtunnel & Sportcenter. Det gäller för övrigt också Torsby Sporthotell som har 43 bäddar fördelat på 11 rum.

Vad ni ska göra på träningslägret, hur ni ska bo och hur länge ni ska stanna i Torsby påverkas kanske också av er förenings ekonomi. Är kassan skral kan ni också välja att tjäna ihop pengar innan ni åker på läger.

En möjlighet är att sälja DelikatessKungens produkter till företag eller privatpersoner där ni bor. Knacka dörr, sälj där det finns mycket folk (köpcentra, tågstationer, vid lokala event osv) eller starta kampanjer i sociala medier. Det handlar om t ex lufttorkad salami, lagrad cheddarost, ekologisk olivolja och andra läckerheter i trevliga presentförpackningar.

Försäljningen är helt provisionsbaserad så ni bestämmer själva hur mycket tid ni ska lägga på arbetet och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna. DelikatessKungen drog igång verksamheten 1992 och sedan dess har tusentals idrottsklubbar, skolklasser och föreningar använt detta sätt för att finansiera sina resor. Kanske blir försäljningen er skidklubbs sätt att tjäna pengar till ett idrottsläger i Torsby.