Schack-SM

Varje sommar görs det svenska mästerskapet i schack upp någonstans i Sverige. I år gick tävlingen i Borlänge och nästa år spelas Schack-SM i Sunne i Värmland. Och egentligen är det inte ett mästerskap som spelas utan flera. Förutom SM-gruppen och de bägge mästarklasserna tävlas det i olika åldersgrupper. Under SM koras en juniormästare (upp till 20 år), en kadettmästare (upp till 16 år) och en miniormästare (upp till 13 år). Och så det vanliga klassystemet från klass 1 till klass 4, även det öppet för juniorer, liksom Blixt-SM. Folk som inte själva spelar schack tror kanske att det mest är en sport för gamla gubbar (om man ens fattar att schack är en sport), men de flesta av Sveriges schackspelare är faktiskt ungdomar. Den yngsta deltagaren i årets SM (som totalt drog hela 650 deltagare) var så ung som fem år.

Schack-SM 2015 går alltså i värmländska Sunne, 9-19 juli, i två olika hallar. Arrangör är Värmlands Schackförbund i samarbete med Sunne kommun och Sunne Turism. Eftersom SM tar en dryg vecka att genomföra är det många bitar som ska falla på plats för en schackjuniorledare. Spelarna måste ju äta flera gånger om dagen och ha någonstans att sova på nätterna. Arrangörens boendealternativ dyker antagligen upp någon gång under vintern, och eftersom Sunne är en stor turistort med både Mårbacka och Ski Sunne som drar folk till byn året runt finns många möjligheter till egna lösningar. Hur som helst är det dags att ställa er frågan om er klubbs juniorer ska spela SM nästa sommar? För i så fall är det hög tid att planera.

En av de viktigaste byggstenarna i det pusslet brukar vara pengar. Schack är en av de billigaste sporter som finns. Ingen utrustning att tala om, och slitaget på det lilla som behövs (bräden, pjäser och klockor) är minimalt. Nog för att det kan gå hett till ibland, men aldrig har man hört talas om någon schackspelare som lyckats slå av ett torn i ett häftigt drag. Men startavgifter, mat, logi och resa är svårt att komma runt.

Ett sätt att samla in pengar är att testa om era schackgenier också är försäljargenier genom att låta dem sälja ett företags produkter mot provision. På det sättet kan ni kanske unna er ett lite lyxigare boende på SM än den klassiska sovsäck-på-golvet-lösningen.